Шаблон:ЕдуВикиСрбија

Извор: Едувики
Датотека:Blue-bg rounded.svg
38px

Србија

У неколико речи...


Србија је балканска, подунавска, моравска и панонска држава југоисточне Европе. То је земља дуге историје, традиције и турбулентне прошлости, смештена на додиру Истока и Запада, европског и оријенталног утицаја и хришћанског и исламског културног утицаја. Површина Србије је око 88.00 км2, а одликује се великим низијским пространствима на севру (Војводина), и прелепим планинама, долинама и котлинама на истоку, југу и западу. Клима овог поднебља је умерено-континетнална са дугим и топлим летима и хладним и оштрим зимама. Природне лепоте Србије су бројне - национални паркови (Фрушка гора, Ђердап, Тара, копаоник, Шар планина), резервати и паркови природе (Вршачке планине, кањон реке Увац, Авала, Ртања, Ибарска котлина, реке Сава и Дунав), као и бројне реткости и занимљивости попут пешчара, кањона, клисура, великог броја минералних извора и бања. Главни град је Београд, са више од два милиона становника. Културно је друштвено средиште. Осим њега, по својој лепоти истичу се и Нови Сад, Ниш, Крагујевац, Приштина, Вршац и др.

Историја


Простор Србије насељен је још од античких времена. Словенска племена су дошла у шестом веку, а већ у деветом формирана је прва спска држава. Период између XIII и XIV века сматра се златним добом, током владавине династије Немањића. Након пада царства, територију Србије окупирали су Турци, који су се на овим просторима задржли све до деветнаестог века, када је земља стекла поновну независност. Почетак ХХ века обележили су Балкански и два светска рата. Након 1945. Србија улази у саства уједињене државе јужних Дловена - Југославије. После грађанског ртата 1991. Југославија се распала и Србија и Црна Гора су формирале заједничку државу која је престала да постоји 2006. године. Крај ХХ и почетак ХХI века је турбуленатан и тежак са политичко-друштвеног становишта. Србија се суочила са великим бројем унутрашњих и спољашњих притисака и проблема , а један од њих је једнострано отцепљење аутономне покрајине Косово и Метохија, са албанско етничком већином. Данас је Србија модерна држава у транзицији, чланица је УН-а, ОЕБС-а, Партнерства за мир и ЦЕФТЕ, а гаји добре односе са Русијом и суседним земљама. Такође је и потенцијални кандидат за чланство у ЕУ.

Туризам


Туристичка понуда је врло добра али са могућношћу даљем напретка. Србија има велики број природних реткости и лепота који привлаче домаће и стране туристе. Ту је свакако пет националних паркова, планински туризам (скијање, бање), велике реке, језера и шумска пространства. На Фрушкој гори налази се 35 мансатира због чега се она сматра другом Светом гором. Велики број манастира налази се и широм Србије (Дечани, Манасија, Раваница, Студеница, Грачаница, Милешева, Богородица Љевишка, Пећка партијаршија), затим велика средњовековна утврђења (Петроварадин, Калемегдан, Смедеревска тврђава, Голубачки град, Медијана, Гамзиград, Феликс Ромулијана, стари град Рас), етно села и стари градови. Ђавоља варош, крај Куршумлије, ушла је у ужи избор за нових седам светских чуда природе. За љубитеље провода и музике постоји велики број фестивала - Егзит (Нови Сад), Зајечарска гитаријада, затим Београдски фестивал пива, који окупља око 900.000 посетилаца, и многи други...