ЕдуВикиЛеарнингДаy

Извор: Едувики
Иди на навигацију Иди на претрагу

Learning Day


Learning Day биће одржан у недељу, 23. марта 2014. године у просторијама канцеларије Викимедије Србије у Булевару краља Александра бр 20, на петом спрату. То ће бити интерни састанак чланова Викимедије Србије и њених представника у образовном пројекту, као и гостију из иностранства који се баве образовним активностима.


Представници Викимедије Србије изложиће гостима своје досадашње образовне пројекте, достигнућа и успехе. У краткој презентацији направиће се хронолошка ретроспектива пројекта, квалитет и квантитет чланака, број институција и ученика/студената који су учествовали. Такође, акценат ће се ставити на моделе приступа сарадњи и реализацији, идејама, успесима и неуспесима. Тражиће се и одговор на питање шта образовне институције очекују од нас, а шта ми очекујемо од њих.

Гости из иностранства поделиће са нама своја искуства, достигнућа, идеје, предлоге и презентовати нам како се образовни пројекти одвијају у њиховим државама и огранцима. Указаће нам на позитивна искуства и предложити своје моделе рада.ПРЕГЛЕД ПРОГРАМА


УЧЕСНИЦИ
Филип Маљковић, Ђорђе Стакић, Иван Матејић, Миле Киш (ВМРС)
Брајан Кели (ВМУК), Род Даникан (ВМФ), Ана Ковал (ВМФ), Тим Мориц Хектор (ВМДЕ), Игор Саздовски (ВП МК), Доминик Матус (ВМЦЗ), Андриј Макуха (ВМУА)

EduWiki Learning Day Belgrade 2014 - DM (45) - group photo.jpg

Метрике пројеката
Садржај: Метрике су важне за образовни пројекат. Оне приказују веома корисне статистике о квалитету и квантитету нашег рада, али такође и циљеве и мере успеха за сваки пројекат.
Кључна питања: Како направити добре метрике? Који подаци су у том случају важни? На чему треба да буде стављен акценат? Колико су важни за пројекат циљеви и мере успеха?

Вођа образовног пројекта
Садржај: Ако желите да имате добар и успешан пројекат, морате имати и доброг вођу (координатора). Активности и ангажман се не завршавају окончањем радионица и предавања, већ комуникација са студентима/ученицима и њиховим професорима треба да буде основа спровођења пројекта.
Кључна питања: Како бити добра вођа? Шта је важно у комуникацији са професорима/ученицима/студентима? Добар вођа = успешан пројекат, или не?

Циљне групе у образовном сектору
Садржај: Сваки пројекат има своје циљне групе. У образовним пројектима т су школе, фдакултети, њухови професори и ученици/студенти, као и друге образовно-научне институције. Наша улога је да презентујемо пројекат на најбољи могући начин и привучемо институције да учествују у истом. Потребно је свакако и мотивисати институције током и након пројекта како бисмо их дугорочно зиантересовали да учествују у њима.
Кључна питања:Које се циљне групе у образвном сектору? како их укључити? Шта они очекују од нас и шта ми очекујемо од њих?

Квалитет и квантитет чланака
Садржај: Квалитет написаних чланак је веома значајан за успех пројекта и он у многоме заивис од тога. Са друге стране, број (квантитет) чланака такође игра значајну улогу. Опширни чланци су добри али без икаквих референци и извора њихов квалитет и садржај су упитни.
Кључна питања: какво вредновати квалитет? Шта је важније - квалитет или квантите чланка? Како повећати квалитет и квантите чланака на Википедиј?

Како привући нове потенцијалне уређиваче?
Садржај: Једна од најважнијих циљева сваког пројекта на Википедији је привлачење нових потенцијалних уредника, који ће наставити да доприносе и након окончања пројекта. Проширење заједнице на Википедији је од кључног значаја, и њен развој је свакодневни изазов.
Кључна питања: Које методе практиковати у повећању броја корисника? Да ли ће пројекат бити неуспешан ако не привуче нове кориснике?

Реакција Вики заједнице на oбразовне пројекте
Садржај: Вики заједница је основица Википедије, па је стога, њено мишљење прилично значајно. Постије ситуације у којима се пријекти окончају добијањем чланака прилично лошијег квалитета. Из нашег искуства знамо да то Зајдницу чини веома незадовољном, зато што то исправљање тих чланака постаје њихова обавеза.Community play fundamental role on Wikipedia, and their opinion is quite important. There are situations where projects are finished with low-quality articles. Наш задатак је да радимо на начинима који би спречили да дође до таквих проблема.
Кључна питања: Да ли би требало да Вики заједница буде укључена у образовне пројекте и како? Како активно укључити заједницу и прихватити њене идеје и предлоге?

Сарадња oгранака на образовним пројектима
Садржај: Нема сваки локални огранак свој образовни пројекат. Са друге стране, постоје они код којих су такви пројекти веома развијени и активни. Ти огранци би требало да уложе труд како би помогли другима да започну и/или унапреде своје образовне пројекте. Наравно, та сарадња мора резултирати обостраном коришћу и успехом.
Кључна питања: Како започети сарадњу огранака? Зашто је та сарадња важна? Које предности и могућности за обе стране носи та сарадња?