ЕдуВики Конференција 2014./Долазак

Извор: Едувики
Измена од 11:31, 25. август 2013.; IvanMatejić (разговордоприноси)

(разл) ← Старија измена • Текућа измена (разл) • Новија измена → (разл)
Како доћи?
Авионом


Београд опслужује међународни аеродром Никола Тесла, који се налази око 20-ак километара западно оц центра. Седиште је државног авиопревозника Ер Србија (некада Јат ервејз) и лука за бројне велике авио-компаније (Ер франс, Луфтханза, Алиталиа). Најлакши начин да дођете од/до аердодрома је градксом линијом број 72 која станије испред Терминала 1 и вожња коста око 150 динара. Постоји и аердромска линија А1, која са исте локације вози ка Славији и цена је нешто виша (250 днара). Карта се купује код возача, а аутобус иде на сваких 20 (у шпицу) до 60 минута (ван шпица). Ако се одлучите за такси, најбоље је да на изласку узмете ваучер за вожњу. Особље ће вас упутити до возила и ви ћете изабрати докле желите да идете. Цена је око 1.500 динара. Ако пак одлучите да на своју руку бирате такси обратите пажњу на ознаке и регистрације (TX) како бисте избегли непријатности и велики рачун. На самом аеродрому постоји неколико рент-акар агенција где можете изнајмити возило за своје потребе.

Аутобусом


Главна аутобуска станица (БАС) у Београду налази се у Карађорђевој улици. Дневни промет је око 40.000 путника, са преко 800 полазака/долазака. Одавде можете отићи на 20 сталних локација у Европи. Све информавције на станици су углавном на српском језику. Аутобуси полазе на време, чисти су и уредни, а пртљаг се наплаћује. Када излазите из аутобуса, будите на опрезу због носача и таксиста - већина њих може да превари, тако да се трудите да одолите њиховој упорности.

Возом


Железничка инфрастуктура у србији је веома лоша, али је у процесу обнове. Упркос томе вожње могу да потрају веома дуго, а просечна брзина се креће у распону од 20-50 км/ч. Предност овакве вожње је у томе што можете уживати у панорамском разгледању земље током пута. Главна железничка саница је удаљена око 10 минута од центра града пешке. Одавде крећу и долазе бројне сталне међународне линије за Москву, кијев, Њубљану, Загреб, Будимпешту, венецију и др. Цене се крећу од 20 евра до 80 евра. Спаваћа кола су удобна и чиста. Кашњење возова је уобичајено и у просеку износи 10-15 минута. Са неких дестинација (Бар, скопље) може бити и дуже. Током сезоне препуни ваогину су уобичајена сцена нарочито за линије из/ка Будимпешти и Бару.

Колима


Ако се одлучите да дођете колима, ка Београду воде аутопутеви из свих праваца. Са севера преко Мађарске пут Е-75 и од границе вам треба око два и по сата до града. Ако долазите са југа, преко Грчке и Македоније такође стижете ауто-путем Е-75, преко Ниша за око 4 сата. Са задапа се долазе преко Словеније и Хрватске модерни аутопутем Е-70 и од границе стижете за око сат и по времена. Из Румуније се иде истим путем само са супротне стране, а из Бугарске води

Визни режим


Датотека:Blue-bg rounded.svg

Информације и помоћ

Стандарди


Србија се налази у средњеевропској временској зони ГМТ+1 (ГМТ+2 током лета). Као и већина држава континенталне Европе користи се напон од 220 волти. Утикачи су стандардни европски CEE7/7 - шуко који примају неуземљене прикључке са две иглице CEE 7/16 и CEE 7/17. Ако се ваши апарати разликују од поменутог стандардна потрудо те се да набавите или понесете адаптере. У Србији се возим десном страном улице и поштује се правило десне стране.

Телефонија


У Србији постоје три мобилна оператера. Сви подржавају 3Г мрежу и одржавају роминг са већином оператера.

  • МТС Телеком (државни оператер) - 064, 065, 066
  • Теленор (приватни Норвешка) - 062, 063, 069
  • Вип (приватни Аустрија) - 060, 061, 068


Помоћ


У случају несреће или било какве неприлике помоћ можете затражити на следеће бројеве:

  • Полиција +381 (0)11 192
  • Хитна помоћ +381 (0)11 194
  • Ватрогасци +381 (0)11 193
  • Помоћ на путу +381 (0)11 1987