Извештаји:АО ВМРС/август-октобар 2013.

Извор: Едувики
Иди на навигацију Иди на претрагу


Извештај завршен
Ово је тромесечни извештај о раду Академског одбора Викимедије Србије чије је писање и подношење завршено. Молимо Вас да изнесете коментаре и запажања на станици за разговор.

Чланови Одбора

 1. Филип Маљковић
 2. Ђорђе Стакић
 3. Иван Матејић
 4. Драган Сатарић

Тромесечни период

август-октобар 2013.

Планови и циљеви у текућем тромесечју

Планови и циљеви
 • Контактирање институција
 • Анализа претходних пројеката
 • Унапређење форми извештаја
 • Унапређење система рада на пројектима
 • Покретање сајта за образовне пројекте
Да ли су сви планови и циљеви испуњени/започети?
ДА
Који јесу, а који нису и зашто?
Сви циљеви и планови су започети или испуњени. Започети је нови циклус контактирања и рада са институцијама; извршена је анализа претходно завршених пројеката и извучени су закључци о даљем току и развоју; усвојене су нове унапређење форме извештаја о пројектима; надограђен је и унапређен систем рада на пројектима; покренут је сајт за образовне пројекте и коориднацију међу члановима.

Пројекти у току

Вики гимназијалац
ДА
Вики студент
ДА
Вики школарац
НЕ

Учесници у пројектима

 1. Седма београдска гимназија (страница пројекта)
 2. Филолошки факултет Универзитета у Београду (страница пројекта)

Извештаји о току појединачних пројеката

Вики гимназијалац

Вики гимназијалац, Седма бгд гимназија
Седма београдска гимназија (Почетни извештај)
Пројекат у Седмој београдској гимназији почео је у октобру месецу. У овом циклусу у њему учествује једно одељење од 30 ученика другог разреда друштвеног смера, са професорима географије и енглеског језика. Ради се на два предмета - географији и енглеском језику. Предвиђено је да ученици учествују у четири практичне радионице, а да затим пишу теме из поменутих предмета (географија - савезне драве САД; енглески језик - географија, биографије, спорт). Ученици су подељени у парове и сваки пар је добио по једну тему из сваког предмета. Предвиђено је да се у овом циклусу добије до 30 нових/проширених чланака на различите теме.

Вики студент

Филилошки факултет Универзитета у Београду (Почетни извештај)
Филолошки факултет Универзитета у Београду од октобра 2013. учествује у реализацији пројекта Вики студент кроз обуку студената за рад на Википедији и кроз писање семинарских радова. Предавање и практична демонстрација писања чланка на Википедији одржани су 18. октобра 2013. у сали за седнице Филолошког факултета. У реализацију су укључене катедре за шведски, шпански и кинески језик, као и њихови асистенти Доријан Хајду, Јасмина Николић и Јелена Гледић. Очекује се учешће око 100 студената у реализацији пројекта. Идеја је да студенти раде чланке у малим групама од бар пет студената, и да се на сваке две седмице постави по један нови чланак. Очекује се да буде по пет таквих чланака за сваку групу и да цео пројекат траје десет недеља. Теме студенти сами предлажу, уз услов да буду везане за културе чији језик студирају, и да теме које бирају нису већ довољно добро покривене на Википедији српског језика. Очекује се да до краја семестра буде урађено између 70 и 100 чланака. Чланци се раде у главном именском простору. Како више студената учествује у изради очекује се да по квалитету буду изнад просечних чланака на Википедији. Из академског одбора су Ђорђе Стакић и Филип Маљковић успоставили контакт са овом институцијом и наставиће да раде на реализацији и праћењу овог пројекта.

Вики школарац

Нема институција
Тренутно нема активности

Остале активности и догађаји

Анализа претходних пројеката
Будући да је у јулу завршен једногодишњи циклус пројеката у школама и на факултетима, Одбор је начинио анализу учињеног. Повећан је број институција и унапређени су квалитет и квантитет чланака на Википедији. Закључено је да треба радити на даљем развоју система рада, нарочито са ученицима у средњим школама и да је пожељно, уколико је то технички могуће, повећати број радионица на којима се вежба практично уређивање.
Усвајање нових типа извештаја за пројекте и тромесечје
Ради веће прегледности, унапређеног праћења активности, циљева и мера успеха, Одбор је усвојио нове типове извештаја о пројектима и тромесечном раду. Њихов изглед је доступан на следећим страницама: Завршетак пројекта, Почетак пројекта и Тромесечни извештај. Оно што је ново је - увођење мера успеха и циљева за сваки појединачни пројекат и боља анализа целокупног тока, као и праћење статистичких параметара.
Унапређење система рада на пројектима
Понесени искуством из претходних година, радило се на унапређењу система рада на пројектима, где је посебан акценат стављен на унапређење пројекта Вики гимназијалац у Седмој београдској гимназији. Искуства су показала да је ученицима потребнији практични рад о теорије, тако да је усвојен систем од четири практичне радионице где се пролазе сви важни аспекти уређивања Википедије. Овиме ће се побољшати квалитет и квантитет рада ученика, а већ први резултати се очекују у наредном тромесечју.
Покретање сајта за образовне пројекте
Крајем августа месеца покренут је и сајт намењен образовним пројектима (edu.wikimedia.rs). Тренутно је још увек у развоју, а замишљено је да се на њему нађу све потребне информације о пројектима како за Одбор и чланове ВМРС, тако и за образовне институције у земљи. Истовремено ажурним су одржаване странице на Википедији за сваки појединачан пројекат у ком студенти и ученици пишу семинарске радове, као и странице на сајту Викимедије Србије везане за Академски одбор и његове активности.

Планови за наредно тромесечје

 • Наставак унапређења пројеката
 • Контактирање нових институција
 • Контактирање старих институција
 • Рад на пројектима у школама и на факултетима
 • Укључивање више волонтера у рад на радионицама

Остала запажања и напомене

У току су договори и са још неколико заинтересованих школа и факултета, а конкретнији кораци се очекују током наредног тромесечја. До сада за рад у школској 2013/14 години потврдили су Математички факултет, Факултет организационих наука и Рударско-геолошки факултета Универзитета у Београду, затим Учитељски факултет у Врању Универзитета у Нишу, од школа Трећа београдска гимназија и Математичка гимназија у Београду. Део тога ће бити реализован у првој половини следеће године, када се може очекивати укључење и још неких образовних институција.