Izveštaji:AO VMRS/avgust-oktobar 2013.

Izvor: Едувики
Idi na navigaciju Idi na pretragu


Izveštaj u izradi
Ovo je tromesečni izveštaj o radu Akademskog odbora Vikimedije Srbije čije je pisanje i podnošenje u toku. Molimo Vas da sačekate da podnosioci završe pisanje i unos.

Članovi Odbora

 1. Filip Maljković
 2. Đorđe Stakić
 3. Ivan Matejić
 4. Dragan Satarić

Tromesečni period

avgust-oktobar 2013.

Planovi i ciljevi u tekućem tromesečju

Planovi i ciljevi
 • Kontaktiranje institucija
 • Analiza prethodnih projekata
 • Unapređenje formi izveštaja
 • Unapređenje sistema rada na projektima
 • Pokretanje sajta za obrazovne projekte
Da li su svi planovi i ciljevi ispunjeni/započeti?
DA
Koji jesu, a koji nisu i zašto?
Svi ciljevi i planovi su započeti ili ispunjeni. Započeti je novi ciklus kontaktiranja i rada sa institucijama; izvršena je analiza prethodno završenih projekata i izvučeni su zaključci o daljem toku i razvoju; usvojene su nove unapređenje forme izveštaja o projektima; nadograđen je i unapređen sistem rada na projektima; pokrenut je sajt za obrazovne projekte i kooridnaciju među članovima.

Projekti u toku

Viki gimnazijalac
DA
Viki student
DA
Viki školarac
NE

Učesnici u projektima

 1. Sedma beogradska gimnazija (stranica projekta)
 2. Filološki fakultet Univerziteta u Beogradu (stranica projekta)

Izveštaji o toku pojedinačnih projekata

Viki gimnazijalac

Sedma beogradska gimnazija (Početni izveštaj)
Projekat u Sedmoj beogradskoj gimnaziji počeo je u oktobru mesecu. U ovom ciklusu u njemu učestvuje jedno odeljenje od 30 učenika drugog razreda društvenog smera, sa profesorima geografije i engleskog jezika. Radi se na dva predmeta - geografiji i engleskom jeziku. Predviđeno je da učenici učestvuju u četiri praktične radionice, a da zatim pišu teme iz pomenutih predmeta (geografija - savezne drave SAD; engleski jezik - geografija, biografije, sport). Učenici su podeljeni u parove i svaki par je dobio po jednu temu iz svakog predmeta. Predviđeno je da se u ovom ciklusu dobije do 30 novih/proširenih članaka na različite teme.

Viki student

Fililoški fakultet Univerziteta u Beogradu
POPUNjAVA PODNOSILAC

Viki školarac

Nema institucija
Trenutno nema aktivnosti

Ostale aktivnosti i događaji

Analiza prethodnih projekata
Budući da je u julu završen jednogodišnji ciklus projekata u školama i na fakultetima, Odbor je načinio analizu učinjenog. Povećan je broj institucija i unapređeni su kvalitet i kvantitet članaka na Vikipediji. Zaključeno je da treba raditi na daljem razvoju sistema rada, naročito sa učenicima u srednjim školama i da treba povećati broj radionica na kojima se vežba praktično uređivanje.
Usvajanje novih tipa izveštaja za projekte i tromesečje
Radi veće preglednosti, unapređenog praćenja aktivnosti, ciljeva i mera uspeha, Odbor je usvojio nove tipove izveštaja o projektima i tromesečnom radu. Njihov izgled je dostupan na sledećim stranicama: Završetak projekta, Početak projekta i Tromesečni izveštaj. Ono što je novo je - uvođenje mera uspeha i ciljeva za svaki pojedinačni projekat i bolja analiza celokupnog toka.
Unapređenje sistema rada na projektima
Poneseni iskustvom iz prethodnih godina, radilo se na unapređenju sistema rada na projektima, gde je poseban akcenat stavljen na Viki gimnazijalca. Iskustva su pokazala da je učenicima potrebniji praktični rad o teorije, tako da je usvojen sistem od četiri praktične radionice gde se prolaze svi važni aspekti uređivanja Vikipedije. Ovime će se poboljšati kvalitet i kvantitet rada učenika, a već prvi rezultati se očekuju u narednom tromesečju.
Pokretanje sajta za obrazovne projekte
Krajem avgusta meseca pokrenut je i sajt namenjen obrazovnim projektima (edu.wikimedia.rs). Trenutno je još uvek u razvoju, a zamišljeno je da se na njemu nađu sve potrebne informacije o projektima kako za Odbor i članove VMRS, tako i za obrazovne institucije u zemlji.

Planovi za naredno tromesečje

 • Nastavak unapređenja projekata
 • Kontaktiranje novih institucija
 • Kontaktiranje starih institucija
 • Rad na projektima

Ostala zapažanja i napomene

U toku su dogovori i sa još nekoliko zainteresovanih škola i fakulteta, a konkretniji koraci se očekuju tokom narednog tromesečja.