Извештаји:АО ВМРС/новембар-децембар 2013.

Извор: Едувики
Измена од 16:59, 20. јануар 2014. од стране корисника Djordjes (разговор | доприноси) (после сукобљених измена)
Иди на навигацију Иди на претрагу


Извештај у изради
Ово је тромесечни извештај о раду Академског одбора Викимедије Србије чије је писање и подношење у току. Молимо Вас да сачекате да подносиоци заврше писање и унос.

Чланови Одбора

 1. Филип Маљковић, председник Викимедије Србије
 2. Иван Матејић, потпредседник Одбора
 3. Јелена Продановић
 4. Драган Сатарић
 5. Ђорђе Стакић, председник Одбора

Двомесечни период

новембар-децембар 2013.

Планови и циљеви у текућем тромесечју

Планови и циљеви
 • Наставак унапређења пројеката
 • Контактирање нових институција
 • Контактирање старих институција
 • Рад на пројектима у школама и на факултетима
 • Укључивање више волонтера у рад на радионицама
Да ли су сви планови и циљеви испуњени/започети?
ДА
Који јесу, а који нису и зашто?
Сви циљеви и планови су започети или испуњени. У овом двомесечном периоду довршавани су пројекти који су већ започети, неки нови су почели да се реализују, а за неке су потврђени планови и договори за наредно тромесечје. Академски одбор је одбор

Пројекти у току

Вики гимназијалац
ДА
Вики студент
ДА
Вики школарац
НЕ

Учесници у пројектима

 1. Седма београдска гимназија (страница пројекта)
 2. Трећа београдска гимназија (страница пројекта)
 3. Филолошки факултет Универзитета у Београду (страница пројекта)
 4. Рачунарски факултет Универзитета Унион, Београд (страница пројекта)
 5. Електротехички факултет Универзитета Црне Горе, Подгорица (страница пројекта)
 6. Математички факултет Универзитета у Београду (страница пројекта)

Извештаји о току појединачних пројеката

Вики гимназијалац

Вики гимназијалац, Седма бгд гимназија
Седма београдска гимназија (Почетни извештај, Завршни извештај)
Пројекат у Седмој београдској гимназији почео је у октобру месецу. У овом циклусу у њему учествовало је једно одељење од 30 ученика другог разреда друштвеног смера, са професорима географије и енглеског језика. Ради се на два предмета - географији и енглеском језику. Пројекат је окончан крајем децембра месеца и добијено је 28 чланака, од чега су 12 нови, а 16 проширени постојећи. Општи закључак је да су добијени чланци веома садржајни квалитетни, ученици су задовољни радом, као и професори. Постоји могућност да неки од њих у будућности самостално уређују Википедију.
Трећа београдска гимназија (Почетни извештај)
Пројекат у Трећој београдској гимназији је почео да се одвија школске 2012/13 године са ученицима трећег разреда. У децембру 2013. је исти пројекат настављен са истим ученицима који су сада четврти разред и са њиховом професорком информатике Марином Нешовић. У плану је да ученици од децембра 2013. до фебруара 2014. раде на изабраним темама које су повезане са математиком, чиме би се остварила корелација информатике са другим наставним предметима у школи. Како су ученици прошли кроз вики обуку и радионице и учествовали у изради семинарских радова онда је овог пута одлучено да пишу чланке у главном именском простору. Осим тога ученици ће се током израде семинарских радова упознати са приказом математичких формула у чланцима на Википедији, што је иновација у односу на њихово претходно учешће у овоме. У 2014. је планирано да се у Трећој београдској гимназији покрене још једна етапа семинарских радова са млађим узрастима ученика.

Вики студент

Филолошки факултет Универзитета у Београду (Почетни извештај)
У новембру и децембру 2013. је настављен и завршен пројекат уноса семинарских радова студената на Филолошком факултету за први семестар школске 2013/14 године. Осим катедри за шпански, шведски и кинески језик, током овог периода пројекту се придружила и катедра за јапански језик. Студенти су подељени у скрам тимове и на тај начин су заједно радили на чланцима. Чланци су усавршавани и поправљани кроз итеративни процес. Чланови Академског одбора Филип Маљковић и Ђорђе Стакић су са стране Викимедије Србије надгледали цео процес и студентима слали фидбек путем сајта http://trello.com/ и одговарали на њихова питања, слали сугестије, коментаре, враћали чланке на дораду и на крају прихватали „готов производ“. Овај захтеван поступак је иновативан у раду, и учесници пројекта су пријавили рад за конференцију о скрам технологији која се одржава у Њу Орлеансу крајем априла и почетком маја 2014. године. У тренутку писања овог извештаја добијена је потврда да је рад прихваћен. Није остварен планирани број циклуса јер је процес добијања готових чланака био дужи и спорији него што је првобитно замишљен, ипак сваки тим је урадио по бар два чланка, осим тимова јапанског језика који су због каснијег придруживања урадили по један чланак за Википедију. Током израде семинарских радова било је и више састанака са асистентима Филолошког факултета ради планирања целог процеса, а неки од састанака су укључивали и студенте када им је фидбек на чланке саопштаван уживо. У овом уносу учествовало је 155 студената, од чега њих 131 женског и 24 мушког пола. Написано је укупно 47 чланака који се посебно издвајају по квалитету јер је било могуће врло детаљно уважити све сугестије које се односе на бољи квалитет чланака, као и захваљујући раду више студената на једном чланку, као и уопште због скрам технологије.
Рачунарски факултет Универзитета Унион, Београд (Почетни извештај)
На Рачунарском факултету у октобру 2013. године је доц. др Владимир Миловановић упутио своје студенте 2. године из предмета Архитектура рачунара и Основи електронике да могу да за додатне поене из тих предмета пишу семинарске радове за Википедију. У том тренутку он још није знао да ово постоји као један уређен систем на ср Википедији него је целу акцију замислио и почео самоницијативно. Током новембра 2013. је Ђорђе Стакић из Академског одбора ступио у контакт са професором Владимиром Миловановићем, један радни састанак је одржан 19. новембра 2013. у просторијама Математичког факултет и тада је договорено да се студентима одржи накнадно предавање о Википедији, о томе шта је Википедија, како се уређује, и која су правила везана за семинарске радове. Ово предавање је одржано 26. новембра 2013. године пред групом од 15-20 студената у просторијама Рачунарског факултета и уз присуство професора. Било је планирано да се пројекат заврши крајем децембра, али је продужен до средине јануара 2014. године. Студенти су радили по више чланака. Будући да је реч о студентима рачунарства технички су се доста добро сналазили. Како није било ограничења у броју чланака по студенту, студенти су углавном писали по више чланака, а било је и оних са преко 20 написаних чланака.
Електротехички факултет Универзитета Црне Горе, Подгорица (Почетни извештај)
Електротехнички факултет Универзитета Црне Горе у Подгорици је први факултет у региону (изван Србије) са којим је Академски одбор Викимедије успоставио сарадњу. Захваљујући професору тог факултета др Зорану Мијановићу студенти 3. године су из предмета Електроника већ неколико година писали чланке као семинарске радове за Википедију. За разлику од претходних школских година када су цео унос чланака студенти обављали без много знања о детаљима како функционишу едукативни пројекти Викимедије Србије, овог пута је успостављен контакт са њима преко њиховог професора и преко групе коју имају на Фејсбуку. На тај начин су упућени на материјале који им могу олакшати рад и постављање чланка на Википедију. Теме су биле стручне из области електронике, а писање семинарског рада за Википедију је био један од могућих избора израде семинарског рада из овог предмета. Због удаљености чланови Академског одбора нису физички посетили студенте у Подгорици него се сва комуникација са њима одвијала онлајн. Током новебра и децембра у пројекту је учествовало 5 студената и постаљено је 5 семинарских радова у главном именском простору. Тиме је пројекат за овај семестар завршен. Следеће школске године, ако буду услови дозволили, Академски одбор ће размотрити могућност да посети студенте у Подгорици.
Математички факултет Универзитета у Београду (Почетни извештај)
На Математичком факултету је у пролеће 2013. године успешно почео да функционише едукативни пројекат, па је у децембру почела активност на том пољу и за ову школску годину. У сарадњи са мр Јеленом Хаџи Пурић, асистенткињом са Катедре за рачунарство и информатику Математичког факултета, укључени су студенти мастер студија (5. година) са два смера (рачунарство и информатика, информатика) на заједничком предмету Конструкција и анализа алгоритама. Студенти су упућени у све материјале који су им потребни за рад, урадили су списак планираних задатака за тестирање техничких знања на својој корисничкој страници на Википедији, па су изабрали стручне теме из градива и крајем децембра су почели са уносом својих семинарских радова на Википедију, у главном именском простору. Очекује се да ће Википедија после овог уноса бити богатија за више од 15 квалитетних семинарских радова студената. Завршетак овог уноса очекује се у јануару 2014. године. Са почетком новог семестра у фебруару планиране су и нове едукативне активности Викимедије Србије на Математичком факултету.

Вики школарац

Нема институција
Тренутно нема активности

Остале активности и догађаји

Наставак унапређења пројеката
На Рачунарском факултету су студенти узимали по више чланака за семинарски рад, сакупљјући кроз њихову израду поене из тог предмета. У ранијим периодима су студенти обично радили по један семинарски рад, а током пролећа 2013. на два факултета су студенти радили по 3 чланка, док је у овом периоду на Рачунарском факултету било студената који су радили и по 20-ак мањих чланака. Са друге стране на Филолошком факултету је применом скрам технологије усавршен систем добијања веома квалитетних и обимних чланака на којима ради група студената итеративно поправљајући грешке и пратећи захтеве. На Електротехничком факултету у Подгорици нису одржане класичне радионице па се размишљало о томе како поправити ситуацију везану за њих и повећати степен обучености тих студената за коришћење Википедије.
Састанак академског одбора и нови члан
Дана 8. децембра 2013. одржана је Скупштина Викимедије Србије на којој је Филип Маљковић постао председник Викимедије Србије. Тада је засебно одржан и састанак Академског одбора на ком је Јелена Продановић постала нови члан.
Учешће на трибини „Creative Commons - креативност и друштво знања“
13. децембра 2013. је у Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић“ у Београду одржана трибина „Creative Commons - креативност и друштво знања“ на којој су активно учешће узели Филип Маљковић и Ђорђе Стакић, као и наши сарадници на едукативним пројектима Јасмина Николић и Владимир Миловановић. Програм трибине се може видети на овом линку

Планови за наредно тромесечје

 • Одржавање међународне/локалне конференције о образовању у Београду
 • Реализација и праћење пројеката у школама и на факултетима
 • Одржавање контаката са старим институцијама
 • Контактирање нових институција и њихово укључивање у рад
 • Укључивање више волонтера у рад на радионицама
 • Обука библиотекара за коришћење Википедије

Остала запажања и напомене

У овом кратком периоду урађено је доста активности на више поља везаних за едукативне пројекте Викимедије Србије. Трибина у Универзитетској библиотеци је оставила позитиван утисак на слушаоце и планирана је даља сарадња са Универзитетском библиотеком у погледу обуке библиотекара за коришћење Википедије и друге заједничке пројекте. Почети пројекти ће бити довршавани, настављени, а планирани су и нови за 2014. годину.