Projekat:Viki student/Matematički fakultet/12 2013/Izveštaj početni

Izvor: Едувики
Izmena od 23:04, 19. januar 2014. od strane korisnika Djordjes (razgovor | doprinosi)
Idi na navigaciju Idi na pretragu


Izveštaj u izradi
Ovo je početni izveštaj o projektu {{{UNETI IME}}} za period {{{UNETI DATUM}}}, koji je trenutno u izradi. Molimo Vas da budete strpljivi i da sačekate da podnosilac okonča njegovo pisanje i podnošenje.

Opšti podaci

Naziv projekta
Viki student na Matematičkom fakultetu Univerziteta u Beogradu
Vođa projekta
AO VMRS (Đorđe Stakić)
Učesnici projekta
 • studenti 5. godine računarstva i informatike (master studije, predmet Konstrukcija i analiza algoritama)
 • studenti 5. godine informatike (master studije, predmet Konstrukcija i analiza algoritama)
 • Jelena Hadži Purić, asistent
Predviđeno vreme realizacije projekta
16. decembar 2013 - 31. januar 2014.

Predviđeni ciljevi projekta

 • upoznavanje studenata sa osnovama korišćenja i uređivanja Vikipedije
 • 15+ kvalitetnih novih članaka na Vikipediji na srpskom jeziku iz oblasti računarstva i informatike
 • potencijalni novi stalni ili povremeni urednici Vikipedije

Očekivane mere uspeha

 • Mogućnost da svaki student ume da uređuje Vikipediju
 • Pravilno shvatanje studenata o značaju, nameni i funkcionisanju Vikipedije
 • Više od 15 novih ili kvalitetno dopunjenih članaka na Vikipediji
 • Bar jedan potencijalni stalni ili povremeni urednik Vikipedije
 • Razvijanje postojeće i nastavak dalje saradnje sa Matematičkim fakultetom na edukativnim projektima vezanim za Vikipediju
 • Broj poseta na napisanim člancima

Planirane aktivnosti

Upoznavanje studenata i profesora sa ciljevima projekta (decembar 2013); Komunikacija sa profesorom i studentima tokom pisanja članaka (decembar 2013-januar 2014);

U pitanju su studenti master studija računarstva koji se dobro tehnički snalaze sa mnogim računarskim alatima i paketima, pa im nije bio problem da brzo savladaju i osnove viki sintakse. Bilo im je ponuđeno da se može održati praktična radionica, ako im je to potrebno za lakši rad, ali su zahvaljujući onlajn materijalu koji je pripremio akademski odbor za potrebe seminarskih radova i sami bez radionica savladali neophodne veštine za pisanje članaka na Vikipediji.

Studenti će za svoj rad dobiti poene u okviru predmeta na fakultetu.

Predavanja

Predavanja su opciona, studentima su dostavljeni prezentacije za predavanja i svi potrebni linkovi za upoznavanje materije.

Radionice

Radionica je opciona, studentima su dostavljeni svi potrebni materijali iz kojih su oni savladali uputstva za rad na Vikipediji, jer im je to blisko profesiji kojom se bave. Osim toga studentima je dostavljen i zadatak koji su oni samostalno uradili na svojim korisničkim stranicama. Rezultati ovih zadataka na korisničkim stranicama bili su zadovoljavajućeg kvaliteta.

Sastanci

 • U periodu od početka oktobra do kraja decembra održano je nekoliko kraćih sastanaka sa Jelenom Hadži Purić vezanih za dinamiku i za izbor tema za seminarske radove. Kako smo prethodne školske godine radili sa studentima 2. godine, odlučeno je da ovog puta uključimo i nešto starije studente koji bi mogli da se pred kraj svog fakultetskog školovanja uključe u rad na Vikipediji.

Ostale napomene

Studenti su teme birali iz stručnog gradiva uzimajući u obzir da te teme ne postoje već obrađene na Vikipediji. Izrada članaka je planirana u glavnom imenskom prostoru, a članci su označeni šablonom Šablon:MATF012014.
Ovo je prvi put da su studenti master studija uključeni u edukativne projekte Vikimedije Srbije, planira se nastavak sličnih aktivnosti i ubuduće.