Студија:Оцењивање семинарских радова

Извор: Едувики
Измена од 08:33, 24. август 2013. од стране корисника IvanMatejić (разговор | доприноси) (Направљена страница са: „{{Пројекат-студије | назив = Оцењивање радова | shortcut = | тип = оцењивање | име = Ива…“)
(разл) ← Старија измена | Најновија измена (разл) | Новија измена → (разл)
Иди на навигацију Иди на претрагу


Оцењивање радова
Иван Матејић
ментор пројекта Вики гимназијалац
Седма београдска гимназија
Београд, Србија


Назив курса
Вики гимназијалац

Ниво курса (школа/факултет)
гимназија-почетни

Циљеви учења
Вештина писања   
Познавање литературе   
Истраживачки рад   
Сарадња    
Вики технички ниво  

Предмет курса
географија

Величина одељења
32

Тип приступа раду
рад у пару

Трајање задатка
два месеца

Извори
Вики гимназијалац у Седмој београдској гимназији
Викиметар

Оцењивање

Проблем сваког професора, наставника, ментора или предавача најчешће лежи у оцењивању и вредновању нечијег рада. Избегавање субјективности и пристрасности је једна од најбитних чињеница у овом процесу. Посматрали смо неколико радова ученика и потрудили се да будемо објективни.

Најчешће први добар рад остава утисак на онога ко их вреднује. Да ли поставити систем у односу на најбољи рад који је написан па на основу њега градити све остале оцене или се држази добро познатог правила о томе шта треба испунити за коју оцену? Тешко је направити одлуку у таквим ситуацијама и најбоље је одлучити се за комбинацију ова два система - најбољи рад биће оносва и циљ за све остале да га достигну, али ће се поштовати шправило о минимуму услова за оцењивање.


Студија је показала да ученици позитивно реагују на "пример иделаног чланка". Већина парова се труди да достигне рад који се по квалитету и садржају издвојио, па се тиме постиже да сви раде подједнако добро, што на крају олакшава оцењивање. Вредновање се у оваквим ситуцијама своди на нијансе. Развијен је и систем бонитирања тзв. Викиметар који чине пет описних оцена, а он ће се примењивати у наредним циклусима пројекта