Studija:Ocenjivanje seminarskih radova

Izvor: Едувики
Idi na: navigaciju, pretragu


Ocenjivanje radova
Ivan Matejić
mentor projekta Viki gimnazijalac
Sedma beogradska gimnazija
Beograd, Srbija


Naziv kursa
Viki gimnazijalac

Nivo kursa (škola/fakultet)
gimnazija-početni

Ciljevi učenja
Veština pisanja   
Poznavanje literature   
Istraživački rad   
Saradnja    
Viki tehnički nivo  

Predmet kursa
geografija

Veličina odeljenja
32

Tip pristupa radu
rad u paru

Trajanje zadatka
dva meseca

Izvori
Viki gimnazijalac u Sedmoj beogradskoj gimnaziji
Vikimetar

Ocenjivanje

Problem svakog profesora, nastavnika, mentora ili predavača najčešće leži u ocenjivanju i vrednovanju nečijeg rada. Izbegavanje subjektivnosti i pristrasnosti je jedna od najbitnih činjenica u ovom procesu. Posmatrali smo nekoliko radova učenika i potrudili se da budemo objektivni.

Najčešće prvi dobar rad ostava utisak na onoga ko ih vrednuje. Da li postaviti sistem u odnosu na najbolji rad koji je napisan pa na osnovu njega graditi sve ostale ocene ili se držazi dobro poznatog pravila o tome šta treba ispuniti za koju ocenu? Teško je napraviti odluku u takvim situacijama i najbolje je odlučiti se za kombinaciju ova dva sistema - najbolji rad biće onosva i cilj za sve ostale da ga dostignu, ali će se poštovati špravilo o minimumu uslova za ocenjivanje.


Studija je pokazala da učenici pozitivno reaguju na "primer idelanog članka". Većina parova se trudi da dostigne rad koji se po kvalitetu i sadržaju izdvojio, pa se time postiže da svi rade podjednako dobro, što na kraju olakšava ocenjivanje. Vrednovanje se u ovakvim situcijama svodi na nijanse. Razvijen je i sistem bonitiranja tzv. Vikimetar koji čine pet opisnih ocena, a on će se primenjivati u narednim ciklusima projekta