Студија:Употреба писма у изради семинарског рада

Извор: Едувики
Иди на навигацију Иди на претрагу


Употреба писма
Иван Матејић
ментор пројекта Вики гимназијалац
Седма београдска гимназија
Београд, Србија


Назив курса
Вики гимназијалац

Ниво курса (школа/факултет)
гимназија-почетни

Циљеви учења
Вештина писања   
Познавање литературе   
Истраживачки рад   
Сарадња    
Вики технички ниво  

Предмет курса
географија

Величина одељења
32

Тип приступа раду
рад у пару

Трајање задатка
два месеца

Извори
Вики гимназијалац у Седмој београдској гимназији

Задатак

Ученици гимназије добили су задатаке да пишу чланке на одређену тему из предмета географија. Подељени су у парове и сви су добили по једну тему која се тиче главних градова у Европи. Током израде која је трајала око два месеца посматран је начин писања и употреба писма.

Написано је шеснаест чланака од којих је већина била врло обимна. Посматрали смо удео ученика који су приликом израде користили такозвану "ошишану литиницу". Сви који су изабрали латинично писмо за писање текстова, у великој мери су се служили погрешним облицима латиничних слова (c,s dj,z). Након што су им ментори указали на грешку ученици су брзо преправили погрешно писана слова и након тога се више није јављала ова појава.


Изводи се закључак да је употреба ошишане латинице код ученика средњих школа веома учестао феномен. Јасно је да он потиче од превеликог утицаја модерних технологија који се данас употребљавају, где су на првом месту мобилни телефони (табелети, паметни телефони) и рачунари. Слање смсм порука са ошишаном латиницом је уобичајен поступак. Коришћење друштвених мрежа диктира брзо, кратко и јасно изражавање, које не трпи употребу слова српске латинице.

У наредним радионицима ментори ће посебну пажњу обратити на употребу писма и детаљно обајснити правила и начине коришћења, како би се у будућности што мање ученика и генерација служило неисправим облицима слова.