Шаблон:ЕдуВикиДолазак

Извор: Едувики
Иди на навигацију Иди на претрагу

Долазак

Авионом


Nikola Tesla Airport.jpg

Београд опслужује међународни аеродром Никола Тесла, који се налази око 20-ак километара западно оц центра. Седиште је државног авиопревозника Ер Србија (некада Јат ервејз) и лука за бројне велике авио-компаније (Ер франс, Луфтханза, Алиталиа). Најлакши начин да дођете од/до аердодрома је градксом линијом број 72 која станије испред Терминала 1 и вожња коста око 150 динара. Постоји и аердромска линија А1, која са исте локације вози ка Славији и цена је нешто виша (250 днара). Карта се купује код возача, а аутобус иде на сваких 20 (у шпицу) до 60 минута (ван шпица). Ако се одлучите за такси, најбоље је да на изласку узмете ваучер за вожњу. Особље ће вас упутити до возила и ви ћете изабрати докле желите да идете. Цена је око 1.500 динара. Ако пак одлучите да на своју руку бирате такси обратите пажњу на ознаке и регистрације (TX) како бисте избегли непријатности и велики рачун. На самом аеродрому постоји неколико рент-акар агенција где можете изнајмити возило за своје потребе.

Аутобусом


Autobusi 013.JPG

Главна аутобуска станица (БАС) у Београду налази се у Карађорђевој улици. Дневни промет је око 40.000 путника, са преко 800 полазака/долазака. Одавде можете отићи на 20 сталних локација у Европи. Све информавције на станици су углавном на српском језику. Аутобуси полазе на време, чисти су и уредни, а пртљаг се наплаћује. Када излазите из аутобуса, будите на опрезу због носача и таксиста - већина њих може да превари, тако да се трудите да одолите њиховој упорности.

Возом


Belgrade Railway Station.jpg

Железничка инфрастуктура у србији је веома лоша, али је у процесу обнове. Упркос томе вожње могу да потрају веома дуго, а просечна брзина се креће у распону од 20-50 км/ч. Предност овакве вожње је у томе што можете уживати у панорамском разгледању земље током пута. Главна железничка саница је удаљена око 10 минута од центра града пешке. Одавде крећу и долазе бројне сталне међународне линије за Москву, кијев, Њубљану, Загреб, Будимпешту, венецију и др. Цене се крећу од 20 евра до 80 евра. Спаваћа кола су удобна и чиста. Кашњење возова је уобичајено и у просеку износи 10-15 минута. Са неких дестинација (Бар, скопље) може бити и дуже. Током сезоне препуни ваогину су уобичајена сцена нарочито за линије из/ка Будимпешти и Бару.

Колима


Bělehrad, most Gazela, návěst.jpg

Ако се одлучите да дођете колима, ка Београду воде аутопутеви из свих праваца. Са севера преко Мађарске пут Е-75 и од границе вам треба око два и по сата до града. Ако долазите са југа, преко Грчке и Македоније такође стижете ауто-путем Е-75, преко Ниша за око 4 сата. Са задапа се долазе преко Словеније и Хрватске модерни аутопутем Е-70 и од границе стижете за око сат и по времена. Из Румуније се иде истим путем само са супротне стране, а из Бугарске води

Визни режим


Visa policy of Serbia.png