Šablon:EduVikiDolazak

Izvor: Едувики
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Dolazak

Avionom


Nikola Tesla Airport.jpg

Beograd opslužuje međunarodni aerodrom Nikola Tesla, koji se nalazi oko 20-ak kilometara zapadno oc centra. Sedište je državnog avioprevoznika Er Srbija (nekada Jat ervejz) i luka za brojne velike avio-kompanije (Er frans, Lufthanza, Alitalia). Najlakši način da dođete od/do aerdodroma je gradksom linijom broj 72 koja stanije ispred Terminala 1 i vožnja kosta oko 150 dinara. Postoji i aerdromska linija A1, koja sa iste lokacije vozi ka Slaviji i cena je nešto viša (250 dnara). Karta se kupuje kod vozača, a autobus ide na svakih 20 (u špicu) do 60 minuta (van špica). Ako se odlučite za taksi, najbolje je da na izlasku uzmete vaučer za vožnju. Osoblje će vas uputiti do vozila i vi ćete izabrati dokle želite da idete. Cena je oko 1.500 dinara. Ako pak odlučite da na svoju ruku birate taksi obratite pažnju na oznake i registracije (TX) kako biste izbegli neprijatnosti i veliki račun. Na samom aerodromu postoji nekoliko rent-akar agencija gde možete iznajmiti vozilo za svoje potrebe.

Autobusom


Autobusi 013.JPG

Glavna autobuska stanica (BAS) u Beogradu nalazi se u Karađorđevoj ulici. Dnevni promet je oko 40.000 putnika, sa preko 800 polazaka/dolazaka. Odavde možete otići na 20 stalnih lokacija u Evropi. Sve informavcije na stanici su uglavnom na srpskom jeziku. Autobusi polaze na vreme, čisti su i uredni, a prtljag se naplaćuje. Kada izlazite iz autobusa, budite na oprezu zbog nosača i taksista - većina njih može da prevari, tako da se trudite da odolite njihovoj upornosti.

Vozom


Belgrade Railway Station.jpg

Železnička infrastuktura u srbiji je veoma loša, ali je u procesu obnove. Uprkos tome vožnje mogu da potraju veoma dugo, a prosečna brzina se kreće u rasponu od 20-50 km/č. Prednost ovakve vožnje je u tome što možete uživati u panoramskom razgledanju zemlje tokom puta. Glavna železnička sanica je udaljena oko 10 minuta od centra grada peške. Odavde kreću i dolaze brojne stalne međunarodne linije za Moskvu, kijev, Njubljanu, Zagreb, Budimpeštu, veneciju i dr. Cene se kreću od 20 evra do 80 evra. Spavaća kola su udobna i čista. Kašnjenje vozova je uobičajeno i u proseku iznosi 10-15 minuta. Sa nekih destinacija (Bar, skoplje) može biti i duže. Tokom sezone prepuni vaoginu su uobičajena scena naročito za linije iz/ka Budimpešti i Baru.

Kolima


Bělehrad, most Gazela, návěst.jpg

Ako se odlučite da dođete kolima, ka Beogradu vode autoputevi iz svih pravaca. Sa severa preko Mađarske put E-75 i od granice vam treba oko dva i po sata do grada. Ako dolazite sa juga, preko Grčke i Makedonije takođe stižete auto-putem E-75, preko Niša za oko 4 sata. Sa zadapa se dolaze preko Slovenije i Hrvatske moderni autoputem E-70 i od granice stižete za oko sat i po vremena. Iz Rumunije se ide istim putem samo sa suprotne strane, a iz Bugarske vodi

Vizni režim


Visa policy of Serbia.png